RSS

Makanan Tradisional

Malaysia menang terkenal dengan pelagai jenis makanan tradisional.
Makanan yang sangat digemari oleh seluruh rakyat Malaysia termasuklah nasi lemak, roti canai, dan nasi ayam.
Makanan yang pelbagai ini boleh dihidangkan semasa hari perayaan, sambutan hari jadi, majlis perkahwinan atau makan bersama keluarga.
Kebanyakan makanan tradisional Malaysia boleh diterima oleh rakyat Malaysia kerana rasa dan bahan yang digunakan sesuai atau menepati cita rasa.
Namum makanan tradisional Mlaysia juga mempunyai daya tarikan yang tersendiri seperti rasa, warna, hiasan, cara pembuatan atau penyediaan dan penggunaan bahan yang sesuai.
Kaum
Jenis Makanan
Melayu
Nasi lemak
Rendang
Masak lemk cili api
Laksa
Cina
Nasi ayam
Kuih bakul
Yong taufu
Dim sum
India
Kari kambing
Roti canai
Maruku
Laddu
Tose
Iban
Pansoh
Penganan
Kasam
Lulun
Kadazandusun
Hinaya
Bosou

Contoh makanan tradisional adalah seperti di bawah

Nasi Ayam

Nasi Lemak
Roti Canai

Yong Tau Fu

Keunikan makanan tradisional masyarakat Malaysia terletak pada:
  1. Hiasan
  2. Penggunaan
  3. Warna
  4. Bentuk
  5. Cara menyediakan

0 comments:

Post a Comment