Malaysia menang terkenal dengan pelagai jenis makanan tradisional.
Makanan yang sangat digemari oleh seluruh rakyat Malaysia termasuklah nasi lemak, roti canai, dan nasi ayam.
Makanan yang pelbagai ini boleh dihidangkan semasa hari perayaan, sambutan hari jadi, majlis perkahwinan atau makan bersama keluarga.
Kebanyakan makanan tradisional Malaysia boleh diterima oleh rakyat Malaysia kerana rasa dan bahan yang digunakan sesuai atau menepati cita rasa.
Namum makanan tradisional Mlaysia juga mempunyai daya tarikan yang tersendiri seperti rasa, warna, hiasan, cara pembuatan atau penyediaan dan penggunaan bahan yang sesuai.
Kaum | Jenis Makanan |
Melayu | Nasi lemak Rendang Masak lemk cili api Laksa |
Cina | Nasi ayam Kuih bakul Yong taufu Dim sum |
India | Kari kambing Roti canai Maruku Laddu Tose |
Iban | Pansoh Penganan Kasam Lulun |
Kadazandusun | Hinaya Bosou |
Contoh makanan tradisional adalah seperti di bawah
Keunikan makanan tradisional masyarakat Malaysia terletak pada:
Nasi Ayam |
Nasi Lemak |
Roti Canai |
Yong Tau Fu |
Keunikan makanan tradisional masyarakat Malaysia terletak pada:
- Hiasan
- Penggunaan
- Warna
- Bentuk
- Cara menyediakan
0 comments:
Post a Comment